Onderzoek zwakte HR-deficiënte tumoren

29-04-2023 | 13:21

Een onderzoeksteam uit het Leiden Universitair Medisch Centrum (dr. S. Noordermeer en prof. dr. H. van Attikum) en het Nederlands Kanker Instituut (prof. dr. J. Jonkers) gaat onderzoek doen naar nieuwe aanknopingspunten voor therapieën om HR-deficiënte tumoren te behandelen.

Onze cellen bezitten allerlei processen om DNA-schade te detecteren en te repareren. Deze processen zijn essentieel bij het voorkomen van kanker. Homologe recombinatie (HR) is één van deze DNA-schade reparatieprocessen, en is betrokken bij het herstellen van erg gevaarlijke beschadigingen. In de laatste tien jaar is duidelijk geworden dat mutaties in bepaalde genen betrokken bij HR, veelvuldig voorkomen bij tumoren die zijn ontstaan als gevolg van spontane, niet-erfelijke mutaties. Dit geeft aan dat verlies van HR een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van tumoren.

Dit type tumoren heeft echter ook een zwakke plek, omdat HR-deficiëntie ervoor zorgt dat de tumorcellen minder efficiënt DNA-schade kunnen herstellen dan gezonde cellen. Ons onderzoek richt zich erop om deze zwakte van HR-deficiënte tumoren te begrijpen en aan te grijpen voor therapie.