NL

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeer zeker voor de beklimming van de Mont Ventoux! We raden alle deelnemers aan om op tijd te beginnen met een goed trainingsschema. Ga naar een lokale sportschool, fiets-, hardloop- of wandelclub en laat u goed voorlichten. Meestal zijn er diverse professionals bij deze clubs aanwezig die u graag op weg helpen.

Een sportmedische keuring is niet verplicht maar wij raden het wel aan. Een keuring door een sportarts geeft de zekerheid goed voorbereid aan de start te verschijnen.

De weg naar de top

De Mont Ventoux is een pittige klim. Desondanks halen ieder jaar getrainde maar ook minder getrainde sporters de top. Het hoogste punt van de Mont Ventoux bevindt zich op 1.912 meter hoogte. Het is een ongenaakbare berg met steile klimmen, door een hard en kaal landschap met een eeuwige harde wind. Het is elke dag weer een verrassing hoe de weersomstandigheden boven op de berg zijn. Zon, mist, regen, wind en kou hebben vrij spel en het is een kunst om als sporter deze elementen te trotseren.

Bovenop de berg ben je nooit alleen en iedereen wordt als held binnengehaald!

De beklimming start voor zowel fietsers als hardlopers en wandelaars in Sault, gelegen tussen de lavendelvelden aan de oostkant van de Mont Ventoux. Deelnemers worden onderweg begeleid door motards, die het verkeer regelen. De meeste sporters bedwingen de berg één keer. De top van de Mont Ventoux kun je vanuit drie dorpen bereiken: Bedoin, Malaucène en Sault. Van welke kant iemand ook komt, wie eenmaal boven is heeft een geweldige prestatie geleverd. Onze officiële route kent de start dus in Sault. Vanuit dit dorpje beginnen alle deelnemers aan de beklimming. Meer informatie vind je op de website van De Kale Berg.

Meervoudige beklimming

Het is mogelijk om de Mont Ventoux vanuit de drie dorpen op één dag te beklimmen. Als je het leuk vindt, kun je dit officieel laten registreren bij de Club des Cinglés du Mont Ventoux. Houd er wel rekening mee dat wij GEEN extra ondersteuning verlenen aan deelnemers die de Ventoux vaker willen beklimmen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Wel vragen we iedereen die de Mont Ventoux meerdere malen op één dag wil beklimmen dit bij de organisatie te melden.

Alle officiële beklimmingen starten vanuit Sault!

Mont Ventoux - oostkant
765 - 1909 m | lengte 25.9km | 4.7%

Het Franse Lavendelstadje Sault, gelegen tussen de lavendelvelden aan de zuidkant van deze prachtige Mont Ventoux, biedt een fantastische mogelijkheid om deze berg, wederom via Chalet Reynard te beklimmen. Te midden van het maanlandschap, onbeschermd door bomen kunnen de laatste 7 kilometers verrassend zijn. Niet alleen een felle zon maar ook de lokale mistral met windsnelheden tot 150 km per uur kunnen nog een onverwacht venijnige tegenstander vormen met als toetje de laatste 1,5 km met een stijging tot net boven de 13%!

De beklimming van de Mont Ventoux vanuit Sault is 25.9 kilometer lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 5% een hoogteverschil van 1.144 meter.

profiel beklimming mont ventoux