“Samenwerking zien we als meewind, als extra steun in de rug”

17-05-2023 | 16:50

Het is een nauwelijks voor te stellen verdriet: ouders die een kind verliezen. Het overkwam Reitse Sybesma en zijn vrouw Evelien vijf jaar geleden. Hun zoon Tobias overlijdt aan hersenstamkanker. 12 jaar oud werd hij slechts. Zo jong nog, op 30 juli 2018. Zijn laatste droom: “Kijk, ik ben niet meer te redden, maar ik hoop dat er niemand meer na mij komt.”
Het verdriet verdwijnt er niet door. Maar sindsdien zetten Reitse en Evelien alles op alles om te helpen de droom van Tobias te verwezenlijken. Ze richtten de Tobias Sybesma Foundation op met als doel het stimuleren en financieren van projecten om hersenstamkanker te voorkomen en te genezen. Nauw werken ze samen met het Prinses Maxima Medisch Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. “Wij zien de foundation als een monument voor Tobias, maar ook een plek waar we bijdragen aan de totstandkoming van de succesvolle behandeling.”

Vorig jaar kwam Reitse in contact met de Stichting Groot Verzet Tegen Kanker. Met een team van 38 deelnemers beklommen zij lopend of fietsend 1958 meter hoge Mont Ventoux in Frankrijk. Aan sponsorgeld haalde het Team Tobias € 38.715,- op. Daarvan ging de helft naar KWF Kankerbestrijding. Reitse vindt dat geen enkel probleem. “Het verblijf in Frankrijk, de tocht de berg op; het voelde als een warm bad. Het is goed voor de bekendheid van onze foundation. Voor iedereen is samenwerking goed. We zien het als meewind, als extra steun in de rug. In ons team sluiten ook mensen aan die graag doneren aan onderzoek naar andere vormen van kanker. Zo doen we het samen.”
Ook dit jaar, op donderdag 7 september (lopen) en vrijdag 8 september (fietsen), gaat Team Tobias weer de Ventoux op. “Ik hoop en verwacht dat we dit keer met een team van 100 gaan. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden via onze teampagina op de site van de Stichting Groot Verzet Tegen Kanker.”

Chef de Mission Pieter Kluvers van Team Tobias: “Het team staat open voor iedereen”

Dit jaar gaat opnieuw een Team Tobias mee naar Frankrijk. Bijzonder eraan is dat ze een chef de mission hebben in de persoon van Pieter Kluvers (24). Hij is de man die van alles regelt. Het team kan het daardoor het de deelnemers wat gemakkelijker maken. Er wordt een bus georganiseerd voor de deelnemers en eventueel hun fietsen. In Frankrijk is een accommodatie gereserveerd waarvan gebruik kan worden gemaakt. Teamleden kunnen kiezen uit een plek voor een eigen tent, en luxe tent die ter plekke beschikbaar is of een kamer in de accommodatie. Het lijkt wel ‘all inclusive’ want zelfs voor het eten wordt gezorgd. Pieter: “Daardoor hoeven de teamleden zich niet druk te maken over het vervoer en verblijf. Wat wij nog belangrijker vinden is dat de deelnemers volop gelegenheid en tijd in Frankrijk krijgen hun onderlinge band te versterken. We weten hoeveel gevoelens er tijdens die dagen loskomen. Het is dan mooi bij en met elkaar te zijn, maar ook dat er ruimte is je even terug te trekken.”
Pieter heeft deze taak op zich genomen zonder dat hij direct betrokken is doordat een familielid of iemand uit zijn directe omgeving de kanker heeft of eraan is overleden. “Nee, gelukkig niet. Al tijdens mijn opleiding lichamelijke opvoering aan de Calo (onderdeel van de Hogeschool Windesheim in Zwolle) heb ik veel georganiseerd. Ik vind dat leuk en heb er talent voor. Nu wilde ik heel graag naast mijn werk iets doen met maatschappelijke impact. Toen ik in contact kwam met de Tobias Sybesma Foundation was mijn keuze snel gemaakt. Daaraan wil ik naar vermogen mijn bijdrage leveren.”

Het team is ambitieus. 100 deelnemers en een opbrengst van een ton. “We denken dat het kan. Het is nodig, er zijn zoveel mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Ons team staat open voor iedereen die een bijdrage wil leveren. Zo kunnen ook mensen die individueel wilde gaan, zich bij ons aansluiten en gebruik maken van onze faciliteiten. Het scheelt veel regelwerk en gezoek naar transport en onderkomens. Zo kunnen zij zich helemaal focussen op de sportieve prestatie en het werven van zoveel mogelijk sponsoren.”

Aanmelden: Team Tobias - www.grootverzettegenkanker.nl/teams/teamtobias